Raspunsuri la cele mai frecvente intrebari de diversificare

Orezul se poate introduce dupa varsta de 6 luni. Ca si mod de preparare se recomanda ca orezul sa fie fiert (circa 10-15 minute).

Orezul ar fi bine sa fie lăsat în apa macar 30 de minute inainte de fierbere deoarece astfel se pierde din amidonul care poate duce la disconfort digestiv.

Se poate incepe cu orez bio alb (cu bob rotund) sau basmati. Orezul basmati e cel mai usor de digerat si are cel mai mic continut de arsenic. Ideal este ca orezul sa fie hidratat peste noapte si apoi spalat in 2-3 ape inainte de gatire. Dupa fierbere puteti chiar sa blenduiti orezul (sau puteti opta pentru faina de orez). Depinde de preferintele bebelușului in ceea ce priveste consistenta mancarurilor. Poate fi combinat cu legume fierte sau la abur (exemplu: morcovi, dovlecei, dovleac) sau cu fructe: mar copt sau la abur, piersica fiarta, banana etc.

Cand se ofera la inceput (dupa 6 luni) cerealele le puteti oferi dimineata ca sa vedeti cum reactioneaza bebelusul. Apoi se pot da seara (dar intr-o zi sa fie doar o masa de cereale). Dimineata le puteti combina cu fructe.

Pofta buna Bebe

pentru o Diversificare usoara
descarca aplicatia diversificare

Sunt cereale in comert care deja au adaos de lapte. La cele fara adaos puteti folosi lapte praf sau lapte bio gras 3.5%-3.8% grasime. Tineti cont ca laptele praf are un conţinut de vitamine si minerale adaptat vârstei. Laptele bio are de exemplu mai putin fier si vitamina C si este mai greu de digerat decat laptele praf.

De obicei se incepe cu pranzul. Dupa 2-3 saptamani puteti introduce micul dejun. Dupa aproximativ 2 saptamani puteti introduce cina. Depinde si de bebelus: cum accepta mancarea si cat de mancacios este. De la 6 la 8 luni bebelusul ar trebui să aibă 2-3 mese (pe langa mesele de lapte). De la 9 la 12 luni se recomandă ca bebeluşul tau sa aiba 3-4 mese. Poti sa ii oferi si 1-2 gustari. Cantitatea de mancare se creste gradual!

Nu e indicat deoarece are multa fructoza. Medicii spun ca poate duce la diabet la varste mai înaintate. De asemenea scade pofta de mancare si fiindca conține mult zahar poate duce la carii dentare.

Depinde de alimentatia in ansamblu. Daca bebe nu prea mananca alimente bogate in proteine (lapte, oua, branza) atunci se recomanda carne si de 4-5 ori pe saptamana. Iar daca bebe are toate aceste alimente in dieta, se poate reduce carnea la 2-3 ori pe saptamana.

In zilele in care nu dati carne puteti da ou sau branza pentru necesarul de proteine.

Fructe6+ luni: piersici, prune, pere, caise, avocado; 8+ luni: pepene galben; 10+ luni: kiwi, ananas;

Legume6+ luni: dovlecel, dovleac plăcintar, cartof dulce; 8+ luni: mazăre, broccoli; 10+ luni: fasole, linte

Ulei de măsline (câte o linguriță pe zi) se poate da la bebeluși 6+.

E important ca bebelusul sa bea apa odata cu inceperea diversificarii!

Orezul, Bananele verzi, Branza de vaci, Morcovi fierti

Branza, Banane verzi, Afine, Cartofi, Morcov fiert, Orez, Carne in exces, Paste

Spanacul conţine şi acid oxalic, care împiedică absorbția calciului și magneziului. Cantitatea de oxalaţi creşte pe masură ce spanacul fierbe.
Spanacul trebuie fiert maxim 2 minute. Nu folosi apa în care a fiert spanacul!

Cauti retete in functie de varsta bebelusului?

Te asteptam si pe Facebook

Vrei sa afli mai multe despre diversificare si despre noi? Hai pe pagina noastra de Facebook Diversificare Aplicatia. 

Te asteptam si in comunitatea noastra. Un grup mare de mamici cu experienta diversificarii te asteapta pe Pofta Buna Bebe

O sa gasesti si idei de retete pentru bebelusi. Daca ai intrebari le poti adresa grupului, si mamicile iti pot impartasi din experienta lor. Sau poate vrei chiar tu sa iti exprimi parerile, sau exemple din rutina de mese a bebelusului tau.

Galbenusul de ou se da in general la 7-9 luni. Se incepe cu cantitate mica pentru a depista eventuale alergii. Albusul are potential alergen mai mare. Aici recomandarile sunt diferite. Unii medici recomanda abia dupa 1 an sa se dea albus (intotdeauna dimineata si nu seara) deoarece duce mai des la alergii decat galbenusul. United Kingdom National Health Service recomanda ca alimentele alergene sa fie introduse inainte de 1 an pentru ca asa s-ar reduce riscul de a dezvolta alergii. Oul trebuie fiert tare (aproximativ 10 minute). Noi am introdus galbenusul la 7 luni iar albusul la 9 luni. Am inceput cu cantitati foarte mici atat in ceea ce priveste galbenusul cat si albusul.

Retete gustoase

Branza de casa facuta cu iaurt se poate introduce la 6-7 luni. Branza de casa facuta cu lamaie e recomandat sa se dea la 8-10 luni, lamaia fiind acida. Noi personal am dat branza de casa facuta cu iaurt la 7 luni iar cea cu lamaie aproape de 8 luni. Daca vrei sa stii cum sa faci branza de casa vezi aici reteta la cea cu lamaie. Reteta la branza de casa facuta cu iaurt o gasesti aici.