ghid de diversificare pentru bebelusi
Cand incep diversificarea?
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda inceperea diversificarii la 6 luni, mai repede doar la recomandarea doctorului.
NOU
Aplicatia mobila pentru iPhone AmiYammi: Alimente bebelusi
AmiYammi Combinatii de alimente rapide si gustoase pentru 100 de alimente
Cu ce incep diversificarea?
E indicat sa incepi cu legumele deoarece exista posibilitatea ca bebelusul sa refuze legume dupa ce s-a invatat cu gustul mai bun al fructelor (dar nu e neaparat). Puteti incepe cu legume si pentru a putea introduce proteinele in alimentatia bebelusului (exemplu: carnea) in combinatie cu legume. Dupa aproximativ 1-2 saptamani de la inceperea diversificarii puteti oferi si carne bebelusului (in cantitati mici si cresteti treptat la 10-20 grame de carne).
Vezi doua variante de scheme orientative de diversificare dupa care te poti ghida.
Poti gasi aici si un tabel de diversificare cu alimente in functie de varsta. Daca vrei idei de retete gasesti in pagina de Retete pentru bebelusi cu varsta peste 6 luni.
Cat trebuie sa manance bebelusul?
Nu este o cantitate exacta de cat ar trebui sa manance. Urmareste semnele prin care iti arata ca e satul:
– isi intoarce capul cand incerci sa ii dai cu lingurita
– nu mai deschide gurita
– devine agitat
– scuipa mancarea
– incepe sa planga.
Bebelusul iti va arata cand e satul. Nu-l forta! Creeaza o atmosfera placuta de care sa va bucurati amandoi!
Cate mese trebuie sa aiba bebelusul?
OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) recomandă: De la 6 la 8 luni bebelusul ar trebui să aibă 2-3 mese (pe langa mesele de lapte).
Cantitatea de mancare se creste gradual! Incepe cu o masa! Ofera-i la început bebelusului tau doar 1-2 lingurite de mancare inaintea mesei de lapte si apoi cresti gradual în fiecare zi.
Ghidul OMS ne sfatuieste ca la varsta de 9-12 luni un bebelus ar trebui sa manance 3-4 mese pe zi, plus 1-2 gustari pe langa mesele de lapte. Numarul meselor poate fluctua in functie de cantitatea de mancare consumata la o masa. Nu este o cantitate exacta in grame, o sa fie zile in care bebe va manca mai mult si alte zile in care va manca mai putin.
Cata apa trebuie sa bea bebelusul ?
Vezi aici ce cantitate aproximativa si ce apa e recomandata in functie de varsta.
Ce alimente sunt interzise bebelusului?
Vezi aici ce restrictii de alimente sunt pentru copiii cu varsta sub 1 an.
Ce se recomanda pentru o alimentatie sanatoasa?
OMS recomanda alimente variate, introduse treptat. Alimentele se introduc treptat, unul cate unul, pentru a depista o potentiala alergie. Sistemul digestiv nu este complet dezvoltat de la 6 luni de cand se incepe de obicei diversificarea, asa ca nu se recomanda sa se inceapa direct cu alimente grele, greu de digerat, care favorizeaza balonarea si aparitia crampelor (ex: varza, conopida, broccoli). Sarea si alimentele care contin sare (bacon, mezeluri) ar trebui evitate deoarece rinichii celui mic nu sunt destul de dezvoltati pentru a procesa sarea. Copiilor sub un an se recomanda maxim 1g de sare pe zi. Mierea este un aliment interzis pana dupa varsta de 1 an din cauza riscului de botulism.
Recomandarea generala este ca un bebelus sa aiba o alimentatie variata, cu alimente nutritive introduse treptat si care nu pun presiune pe sistemul digestiv. In ceea ce priveste combinatiile alimentare, incearca sa eviti combinatiile dintre doua proteine, cum ar fi carne si ou, deoarece proteinele se digera mai greu si pot provoca indigestii sau pierderea apetitului.
Ce e regula de 3 zile?
Regula de 3 zile presupune introducerea unui singur aliment nou odata la 3 zile pentru a identifica eventuale alergii.
Alimentele noi e recomandat sa fie introduse dimineata sau la amiaza. Niciodata seara! Astfel poti observa eventuale reactii alergice.
Ai grijă dacă vrei să îi oferi bebeluşului tău următoarele fructe: căpşuni, zmeură, rodii, kiwi. Au potenţial alergen mai mare decât alte fructe. Studiile recente arata ca introducerea timpurie (varsta de 10-11 luni) a alimentelor cu potential alergen mai mare reduce riscul de aparitie al alergiilor. Ele se servesc singure si in cantitati mici, ca sa se surprinda din timp o posibila reactie alergica.
E destul de dificil sa tii minte toate alimentele noi introduse. Pentru asta noi iti propunem sa folosesti aplicatia noastra “Diversificare”. Aceasta iti permite sa pastrezi un jurnal al meselor. Tine ea minte pentru tine ce ai nevoie! Tu te poti bucura de experienta diversificarii!
Ce pot face daca bebelusul refuza mancarea?
Cel mai important: fii relaxata! Pastreaza o atmosfera linistita si relaxata in timpul mesei. Fa masa sa para chiar o joaca. Momentul mesei trebuie sa fie motiv de bucurie pentru copilas.
Daca bebelusului nu ii place ce i-ai pregatit, poate nu ai nimerit textura potrivita. Exerseaza pana gasesti preferintele bebelusului tau. Incearca de la piureuri apoase pana la cele mai consistente. De la varsta de 8-9 luni se pot introduce alimente de tip finger foods: buchetele de broccoli fiert, buchetele de conopida fiarta, bucati mici de morcovi bine fierti, bucatele de avocado. Mare atentie cand ii dam la bebe bucatele de aliment (finger food), trebuie supravegheat pentru a nu se ineca.
Nu te descuraja daca nu pare incantat de mancare de la inceput. Unii bebelusi prind gustul mancarii abia pe la 8-9 luni. Sunt studii care arata ca uneori e nevoie sa incerci de peste 8 ori un aliment pentru ca bebelusul sa il accepte. Nu il forta dacă nu vrea din prima! Fa pauza cateva zile (5 – 7 zile) si apoi mai incearca.
Intre 6 si 9 luni bebelusii sunt mai predispusi sa accepte gusturi noi. Chiar daca refuza ce ii pregatesti continua sa ii oferi o alimentatie diversificata. Daca ii oferi doar felurile lui de mancare preferate va ajunge sa le accepte doar pe acelea. E nevoie de multa rabdare. In timp va accepta alimentele noi daca continui sa ii prepari mancaruri cu ele.
Daca copilasul refuza mancarea, ca sa fii linistita e bine sa consulti medicul pentru a fi excluse cauze medicale care pot duce la refuzul mancarii (exemplu: afte, rosu in gat). Uneori pot refuza mancarea din cauza dintisorilor. Alteori din cauza oboselii. Poate fi doar o faza! Daca ti se pare totusi ceva suspect vorbeste cu un pediatru pentru linistea ta!
Surse:
nhs.uk
healthline.com
oamr.ro
cnsmf.ro
aap.org
Retete VIDEO
Cauti retete care sa includa anumite alimente?
Retete pentru anumite alimente
Te asteptam si pe Facebook
Vrei sa afli mai multe despre diversificare si despre noi? Hai pe pagina noastra de Facebook Diversificare Aplicatia.
Te asteptam si in comunitatea noastra. Un grup mare de mamici cu experienta diversificarii te asteapta pe Pofta Buna Bebe!
O sa gasesti si idei de retete pentru bebelusi. Daca ai intrebari le poti adresa grupului, si mamicile iti pot impartasi din experienta lor. Sau poate vrei chiar tu sa iti exprimi parerile, sau exemple din rutina de mese a bebelusului tau.
La ce ajuta?
Cand se pot introduce in alimentatia bebelusului?
Ce cantitate se ofera?
Cum se prepara?